Derfor er folk redde for klovner

De er overalt: på barnebursdagsfest, på sirkus eller på Halloween-fester – klovner. Mens andre elsker sine fargerike malte ansikter og antrekk, er noen mennesker livredde for dem. Eksperter snakker da om “coulrophobia”. Men hvorfor er det? Vi forklarer hvorfor folk er redde for klovner.

Hva er coulophobia?

Coulrophobia er den sykelig frykten for klovner. Coulrophobia rammer både voksne og barn. Hvis denne frykten ikke allerede er behandlet i barndommen, fortsetter den til voksen alder.

Årsaker til coulrophobia

Den amerikanske psykologen Frank McAndrews utviklet i en studie funksjoner og egenskaper som oppleves som uhyggelige hos mennesker. Resultatet av studien viste at folk er redde for andre vesener som ler av upassende øyeblikk, beveger seg vanskelig, bruker merkelige klær, har blek hud og mørke ringer og viser enten for mye eller for lite følelser.

Klovner kombinerer ofte disse funksjonene med sine malte ansikter og fargerike masker. Dette er spesielt skummelt for barn fordi de ikke kan kjenne igjen personen bak masken og ikke forstår at det er en kostyme. I tillegg er barn urolige hvis de ikke kan lese ansiktsuttrykkene til sin motpart. Det malte smilet til klovnen kan kjennes som kunstig og dermed feil.

Dessuten er det ikke normalt for oss at kollegene smiler hele tiden. Derfor ser ansiktet til en klovn mer truende enn vennlig ut. Denne avgangen fra normen forårsaker en følelse av “kognitiv dissonans” i hjernen vår blant utenforstående: vi føler en indre usikkerhet, som igjen kan føre til angst.

Coulrophobia på grunn av kulturelle påvirkninger

Klovner har blitt stadig mer populære i populærkulturen siden midten av 1980-tallet som mørke, onde vesener, og alle kjenner skrekkfilmene der klovner er alt annet enn morsomme og fine. Spesielt godt kjent er den blodtørstige klovnen Pennywise fra Stephen King-boken “Es”, som kom på kino i 2017 med den første delen av en nyinnspilling og nå med del 2. Som en skurk i “Batman” -universet fungerer Jokeren også som en ondskapselig klovn.

På grunn av de mange negative yrkene til klovner i tegneserier, filmer eller romaner, forbinder mange mennesker også negative tanker ved synet av en klovn.

Symptomer på coulrophobia

  • hjertebank
  • panikkanfall
  • kortpustethet
  • skjelve
  • Høy puls

    Hvis coulrofobia er diagnostisert av legen, blir pasienten i de fleste tilfeller henvist til en psykiater eller psykolog.

Hva skal man gjøre med coulrophobia?

I utgangspunktet kan spesifikke engstelser som coulrofobia påvirkes positivt av atferdsterapi. Gjennom konfrontasjon med den fryktutløsende gjenstanden blir personen det gjort oppmerksom på at ingen reell fare kommer fra den, og frykten for den er håndterbar.

PRESSEKONTAKT

PM-International Norge AS
Inger Sverresson

Mustad Næringspark, Raufossvegen 40, bygn 121
N-2821 Gjøvik

Website: https://www.pm-international.com/no/
E-Mail : service@pm-international.no
Telefon: +47 62 35 70 70