Hver person absorberer ca 100 plastpartikler per dag

Jorden synker i plast. Det er i bakken, i vannet og i luften. Vi spiser, drikker og puster små plastpartikler hver dag. Hvordan mikroplastisk i kroppen påvirker vår helse på lang sikt er fortsatt uklart.

Hva er mikroplastisk?

Mikroplastikk er de minste plastpartiklene og fibrene – fast og uoppløselig plast – det spekteret i lengde, bredde og diameter fra noen få mikrometer til mindre enn fem millimeter. Den er delt inn i primærmikroplastikk som såkalte basepellets, det grunnleggende materialet for plastproduksjon og plast i kosmetikk, samt sekundær mikroplastikk, som skyldes oppløsning av større plastdeler.

Mikroplastisk er inneholdt i mat og drikke

Kanadisk biolog Kieran Cox fra University of Victoria og hans kolleger evaluerte 26 mikroplastiske belastningsstudier. Disse omfattet plastpartikler i sjømat, honning, sukker og salt, samt alkohol, mineral og vann fra springen. Da fant de ut hvor mye folk spiser om det. De regnet ut at, avhengig av alder og kjønn, vil hver av dem få mellom 74 000 og 121 000 mikroplastiske partikler per år. Disse tallene ble bestemt av forskerne for amerikanske borgere eller personer med tilsvarende levestandard.

Hittil har bare en del av maten blitt undersøkt for mikroplastikk

Men mye mer plast kommer inn i kroppen vår fordi studien så på bare noen få matvarer. Disse dekker bare 15 prosent av det daglige kaloriinntaket. For eksempel er det mangel på forurensning fra fisk, korn eller grønnsaker. Først når alle matvarer er undersøkt, kan risikoen for mennesker estimeres, ifølge forskerne.

Sjømat inneholder mange plastpartikler

Så langt er det klart at mikroplastikk, for eksempel i sjømat som muslinger, blekksprut, reker, krabbe eller hummer konsentrert. Dessuten i den forurensede luften. Spesielt påvirket er de som dekker hele sitt drikkevannbehov med vann fra plastflasker: de tar igjen 90.000 plastpartikler per år og dermed også miljøhormoner som bisfenol A.

Tjue plastpartikler finnes i ti gram avføring

Den 23. oktober 2018 viste en studie publisert i tidsskriftet “Spink Health” for første gang i avføringprøver av testpersonene at mikroplastikk er lokalisert i tykktarmen. Forskerne fant opp til tjue partikler per ti gram avføring. De vanligste var polypropylen (PP) og polyetylentereftalat (PET) partikler, men opptil ni forskjellige plast var også til stede i en avføringeksempel.

Plastpartikler finnes over hele verden

Plast nanopartikler kan også finnes i kosmetikk, solkrem, tannkrem eller dusjgeler. De når verdens farvann via kloakk- og avløpsreningsanlegg. Når du vasker klær, blir de minste fibrene av fleece klær løsnet og komme inn i vannsyklusen. Mikroplastiske partikler forurenser elver, innsjøer og hav, samt fisk, akvatiske planter eller sjøfugl. Også slitasje av bildekk er et problem dar. Også: Sportsgrener laget av plast er den tredje største kilden til mikroplastikk i naturen, ifølge Fraunhofer-instituttet Osnabrück.

 

PRESSEKONTAKT

PM-International Norge AS
Inger Sverresson

Mustad Næringspark, Raufossvegen 40, bygn 121
N-2821 Gjøvik

Website: https://www.pm-international.com/no/
E-Mail : service@pm-international.no
Telefon: +47 62 35 70 70