Tranebær: Er produkter egnet for å forebygge blæreinfeksjoner?

Kvinner med hyppige blæreinfeksjoner anbefales noen ganger å ta tranebærprodukter for forebygging. De er tilgjengelige som kapsler, tabletter, juice eller sirup. Tranebær-inneholder kosttilskudd er vanligvis markedsført med helsepåstander som “å opprettholde en sunn blære”, “bidrar til å holde urinveiene sunne”, eller “kan redusere adherens av patogener i blæren.

“Alle anmodede helsepåstand fra produsenter ble avvist av Den europeiske fødevaresikkerhetsmyndigheten (EFSA) som ikke tillatt på grunnlag av at det ikke var tilstrekkelig vitenskapelig bevis.Produsentene benytter seg av et triks: de legger til vitaminer (for eksempel vitamin C eller vitamin B6) eller mineraler (som sink, selen) til produktene, for hvilke det er tilsvarende tillatte helsepåstander. De avviste påstandene om tranebær eller tranebærekstrakter gjelder ikke bare generell, men også spesifikke uttalelser om blærehelse, for eksempel, lover en antibakteriell effekt i blæreinfeksjoner.

 Derfor er alle annonseringslover svært kritiske.Mange kliniske studier har blitt utført på den potensielle beskyttende effekten av tranebærprodukter i urinveiene, men så langt er det ingen klare resultater. Ofte henger det på konseptets kvalitet, implementeringen eller forskjellige produkter som tabletter og kapsler ble brukt med forskjellige ekstrakter, juice eller tranebærene selv, noe som gjør resultatene ikke sammenlignbare. Ofte er det ikke tydelig fra undersøkelsen hvilken dose av presumptive proanthocyanidiner studiedeltakene tok.

Og det faktum at juiceprodusenter noen ganger fungerer som finansiere av studiene, gjør ikke tingene enklere.Noen produkter tilbys sammen med Mannose. Mannose er en type sukker og forekommer naturlig i planter. Under laboratorieforhold ble det funnet at mannose kan binde bakterier. Studienes henrettelser blir imidlertid kritisert slik at resultatene ikke virker troverdige.

Hva er tranebær?

Den lyse røde tranebæren (botanisk: Vacciunium macrocarpon, også kalt tranebær eller storfruktet tranebær) er innfødt i nordøst-Amerika og er bredt dyrket kommersielt. Det er relatert til den ville tranebæren i våre områder og ble allerede brukt av indianerne allsidig, inkludert medisinsk. Massen er fast, skarp og ganske sur. Den direkte eller morsomme juice har sterk, fruktig og sur smak. Tørket bæren er bedre på grunn av den mest tilsatte sukker.

Hvilke ingredienser er inkludert i Cranberrys?

Bærene har høyt innhold av fytokjemikalier som proanthocyanidiner (PAC, også OPC) og antioksidanter. PAC skal ikke bare være ansvarlig for antioksidantvirkningen, men også hindre at patogene bakterier overføres til blærveggen. Dette bør forhindre urinveisinfeksjoner.

Det var innledende bevis fra undersøkelsen for setningen “kan hindre at bakteriene klebes til veggene i urinveiene og blæren”. Bakterier som tarmbakterien Escherichia coli kan skylles ut bedre med urinen, som kan forhindre mot betennelse. Ansvarlig for det er tranebærens ingredienser, spesielt PAC. Disse forholdene er tidligere bare mistenkt og er ikke vitenskapelig ennå bevisst trygt; Den mulige virkningsmekanismen er også ukjent.

For eksempel bestemte EU-kommisjonen i 2017 at en mekanisk virkemåte, som for eksempel adhesjon av bakterier til proanthocyanidiner (PAC) PAC, er svært lite sannsynlig. Den avgjørende faktoren er uttalelsen fra Det europeiske legemiddelkontoret (EMA), ifølge hvilket PAC-metabolitter og andre komponenter av tranebær kan ha en farmakologisk virkning.

PRESSEKONTAKT

PM-International Norge AS
Inger Sverresson

Mustad Næringspark, Raufossvegen 40, bygn 121
N-2821 Gjøvik

Website: https://www.pm-international.com/no/
E-Mail : service@pm-international.no
Telefon: +47 62 35 70 70